Peter SCHULPEN, geboren 1570/1575 te Tüddern of Nieuwstadt (?).
Zoon van Johan SCHULPEN (zie
01-001).
Gehuwd met (?) (De echtgenote van Peter wordt nergens genoemd, zodat haar naam onbekend is). De hiervoren genoemde Peter Schulpen duikt voor het eerst op in het "Armenfindtboeck" van Nieuwstadt In dit boek werd door de "Armenzorg" van de plaats Nieuwstadt bij Susteren, vanaf het eind van de jaren 1500 tot 1620 aantekeningen gemaakt van ontvangen schenkingen in geld of landerijen en de daarop verstrekte borgstellingen en onderpanden. Ook de verantwoording van de pachtgelden werden hierin aangetekend. Peter Schulpen wordt diverse keren in dit boek genoemd, 1 keer (op 24 augustus 1612) als pachter en 3 keer als borg voor andere pachters. Dit laatste wettigt de veronderstelling dat hij "in goeden doen" geweest moet zijn. Later moet hij zich gevestigd hebben binnen de grenzen van de parochie Susteren, zeer waarschijnlijk in het dorp Dieteren. Een aanwijzing hiervoor is dat zijn kleinzoons geregistreerd staan op een lijst van hoofdbewoners van huizen in het "kerspel" Susteren, en wel als bewoners van Dieteren. Deze lijst dateert van 6 februari 1688, dus 75 jaar nadat opa Peter in Nieuwstadt was gesignaleerd. Zoals gezegd werd Peter de stamvader van de familietak die wij vanaf nu stam A zullen noemen, dit ter onderscheiding van stam B die de nakomelingen van Peter's broer Theodorus omvat (zie ook hiervoren bij Theodorus).
De nakomelingen van Peter Schulpen hebben zich 3 eeuwen lang hoofdzakelijk in en rondom Dieteren ontwikkeld. Speciaal deze familietak hebben wij onderzocht. Voor zover mogelijk hebben wij alle nakomelingen proberen te achterhalen. Het is echter niet uitgesloten en ook waarschijnlijk dat wij hier of daar iemand hebben gemist in het achterliggende tijdvak van 450 jaar! In het algemeen kan men stellen, dat de personen met de familienaam Schulpen die tegenwoordig in Dieteren wonen of wiens ouders of grootouders uit Dieteren afkomstig zijn, tot deze Dieterse stam A behoren. Het gehele 2e hoofdstuk van dit boekwerk gaat dus zoals gezegd, over de Dieterse stam.
Uit dit huwelijk:
1.
Joannes (03-001), geboren 1600/1605 te Susteren of Nieuwstadt.
Waarschijnlijk was Joannes de oudste van het gezin. De oudste zoon van een gezin werd
n.l. volgens traditie naar zijn grootvader genoemd.
De naam Joannes Schulpen komen wij tegen als getuige bij het huwelijk van Yda
Schulpen, (zie hierna onder 4). Het is bekend dat Yda Schulpen een neef had die de naam
Joannes droeg. Maar deze neef was pas 12 jaar oud toen Yda trouwde, en dus nog te
jong om als huwelijksgetuige op te treden. Er moet dus nog een ander familielid geweest
zijn die Joannes heette. Gezien de getuigentraditie in die tijd, zal dit zeer waarschijnlijk een
broer van haar zijn geweest.
Het optreden van Joannes als getuige bij het huwelijk van zijn zus Yda is zijn enigste
"levensteken". Verder komen wij zijn naam nergens meer tegen. Mogelijk is hij ongehuwd
gebleven.
2.
Christianus (zie 03-002).
3.
Theodorus (zie 03-003).
4.
Yda (zie 03-004).
5.
Joanna (03-005), geboren 1625-1630 te Susteren of Nieuwstadt.
Exacte gegevens omtrent geboorte of huwelijk ontbreken. Bij het huwelijk van Petrus Schulpen (zie hierna nr. 6) is een zekere Jen (= Joanna) Schulpen huwelijksgetuige. Er moet dus een Joanna Schulpen geweest zijn, nauw verwant aan Petrus. Waarschijnlijk een zus. Verdere gegevens over Joanna ontbreken.
6.
Petrus (zie 03-006).